Angus govedo

V letu 2014 smo se odločili, da popestrimo našo čredo konj in ovac še s predstaniki črnega angusa. Njihov dom bo vse dni v letu na pašnikih v zavetju gozdov, v naravi in brezmejni svobodi. Ko se čreda poveča pa bo podmladek na voljo tudi za prodajo.

Za nas pa je najpomembnejše, da je govedo že po naravi brez rog. Pasma je primerna za ekološko rejo in v njihovi družbi se lahko pasejo tudi konji, saj ni nevarnosti da bi prišlo do poškodb

Naj povemo še nekaj o tej nam še dokaj neznani pasmi.

Pasma je nastala na Škotskem v deželah Aberdeen in Angus. Z odbiro so ustvarili mesno pasmo majhnega okvirja in zgodnje spolne zrelosti. Govedo je v osnovi črne barve, ki je dominantna, redno pa se vmes pojavljajo rdeči angusi (recesivni homozigoti). V Kanadi so pričeli tudi z odbiro rdečega angusa, čeprav se med seboj ne razlikujejo drugače kot samo po barvi.

Pasma je znana tudi po zelo lahkih porodih, zato jo večkrat križajo s pasmami, ki ima težke porode in velika teleta. Angusi so izrazito pašne živali, krmo odlično izkoriščajo in samo s pašo lahko doseže zelo dobro klavno kakovost.

Njihovo meso je zaradi številnih mišičnih vlaken na enoto površine izredno sočno in marmorirano. V tujini je njihovo meso zelo cenjeno in navadno dosega najboljše odkupne cene govedine.